Van Luckraeck ’70 via Vlam ’69 en
Dovoc ’83 naar Vludoc ’98.

Vanaf 1968 werd er door een aantal dames en heren van Hulsberg op iedere vrijdagavond gevolleybald in de gymzaal van Broekhem in Valkenburg. Er was geen trainer en de techniek leerde je door te kijken naar anderen die beter waren dan jezelf en vooral door heel veel, heel veel te oefenen en van elkaar te leren.

In het begin van 1970 werd het plan geopperd om, zoals dat op veel plaatsen in het land gebeurde, een volleybalclub op te richten. Het bleef niet bij woorden en op 1 augustus 1970 werd in Hulsberg Luckraeck ’70 opgericht. Mannen van het eerste uur waren John en Rob Schoffelen, Nico Cuypers, Jo Simons, Marcel Ritzerfeld, Rob en Harry van Spanje, Wil Ubaghs en Sjef en Herman Peters. De laatste twee en Wil Ubaghs zijn er nog steeds bij. Er werd met één herenteam ingeschreven in de laagste, toen derde klasse van district 24 Zuid-Limburg, met als thuishaven de gymzaal aan de Schoolstraat in Hulsberg. 

Het beviel goed en er kwam een tweede herenteam bij en ook een echte trainer. Het derde seizoen werd er gepromoveerd naar de tweede klasse. Een bijzondere mijlpaal was in 1975 het behalen van de districtsbeker, met als beloning het optreden tegen de 2e divisionist Rapid-Doelux uit Maastricht, een zinderende pot die nipt met 2-3 werd verloren.  Ook werd dit jaar gestart met een dames recreantenteam en in het seizoen 1980-81 ging ook dit team de “echte” competitie in.

Op vele plekken in het Limburgse hielden verenigingen op te bestaan of fuseerden uit lijfsbehoud. Ook Luckraeck ’70 had zijn ups en downs, groeide en kromp en in 1986 werd er met buurvereniging Vlam uit Nuth gefuseerd. Trainingen en wedstrijden waren in sporthal de Keelkamp, nu Gitek-hal, te Nuth, o.l.v. trainer/coaches als Cornel Balan, Jos van Bilsen, Harry Oomen, Henk Pastoor en Jeroen van Vught, mensen, die omdat ze prima passen in de vereniging regelmatig terugkeerden als er weer een beroep op hen werd gedaan. De nieuwe naam werd Vluco ’86, heel simpel VlamLUckraeckCOmbinatie. Toppunt in de jaren 90 was de clinic van het Nederlands Mannenteam op zaterdag 16 februari 1991 in de Keelkamp te Nuth en de interland van de Nederlandse vrouwen tegen Griekenland twee jaar later in Sittard.

In 1998 kwam het Oirsbeekse Dovoc ‘83 de gelederen versterken en kwam de huidige naam Vludoc ‘98 (VlamLUckraeckDOvoCombinatie) tot stand. Een van de positieve gevolgen van deze fusie was het kampioenschap van heren 1 in de promotieklasse in 1999 en promotie naar de topklasse. In 2000 werd het Vludoc heren 1 sportploeg van de gemeente Nuth en in 2001 was de promotie van dat team naar de 3e divisie met de bekerwinst van de regio Zuid-Oost in 2000 en 2001, vooral onder de begeesterende aanvoering van Ton van Luijck. Inmiddels speelde het eerste Vludoc-damesteam o.l.v. trainer/coach Jos van Bilsen ook na het kampioenschap in de promotieklasse in de 3e divisie.

De nieuwe eeuw kenmerkt zich door krimp op het gebied van teamsporten en ook volleyballend Nederland liet een daling van het aantal teams en verenigingen zien. Dat Vludoc ’98 zich in deze tijd van individualisering nog staande weet te houden is te danken aan het grote aantal hardwerkende vrijwilligers. Zo heeft Vludoc vijf scheidsrechters die in de top van de regio fluiten en elk team minimaal een extra begeleider naast de vaste gediplomeerde trainer/coach en worden de jeugdteams twee keer per week geschoold door gediplomeerde trainers.